środa, 24 sierpnia 2016

Sernik Cappuccino

Sernik Cappuccino

Sernik Cappuccino
Lekki, kremowy serniczek (typu nowojorskiego) o smaku cappuccino. Polecam jeśli macie ochotę spróbować inny sernik niż tradycyjny - biały.


SKŁADNIKI:



  • Spód:
    • 200 g ciasteczek digestive
    • 90 g roztopionego masła
  • Ser:
    • 1 kg sera zmielonego 3 razy
    • 5 jajek
    • szklanka śmietany kwaśnej 18%
    • szklanka cukru kryształ
    • 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
    • 1/4 łyżeczki cynamonu
    • 4 łyżki mąki pszennej

WYKONANIE:

  1. Ciasteczka digestive zmiksować w blenderze, dodać masło i wymieszać. Foremkę teflonową o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie masą z ciasteczek. Włożyć na 30 minut do lodówki.
  2. Kawę i cynamon rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i wystudzić.
  3. Jajka zmiksować z cukrem kryształ.
  4. Następnie dodać kolejno: ser, śmietanę i na końcu mąkę. Miksować do momentu połączenia składników.
  5. W piekarniku umieści brytfankę większą niż ta, w której pieczemy ciasto i napełnić ją do połowy wodą.
  6. Do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230°C włożyć ciasto i piec w kąpieli wodnej. Po upływie 10 minut zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec jeszcze przez godzinę. Upieczone ciasto ostudzić i włożyć na całą noc do lodówki. Podawać z kleksem bitej śmietany.

SMACZNEGO :)

ciasto digestive masło twaróg jajka śmietana cukier kawa rozpuszczalna cynamon mąka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons