Lekki, kremowy serniczek (typu nowojorskiego) o smaku cappuccino. Polecam jeśli macie ochotę spróbować inny sernik niż tradycyjny - biały.
SKŁADNIKI:
- Spód:
- 200 g ciasteczek digestive
- 90 g roztopionego masła
- Ser:
- 1 kg sera zmielonego 3 razy
- 5 jajek
- szklanka śmietany kwaśnej 18%
- szklanka cukru kryształ
- 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki mąki pszennej
WYKONANIE:
- Ciasteczka digestive zmiksować w blenderze, dodać masło i wymieszać. Foremkę teflonową o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie masą z ciasteczek. Włożyć na 30 minut do lodówki.
- Kawę i cynamon rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i wystudzić.
- Jajka zmiksować z cukrem kryształ.
- Następnie dodać kolejno: ser, śmietanę i na końcu mąkę. Miksować do momentu połączenia składników.
- W piekarniku umieści brytfankę większą niż ta, w której pieczemy ciasto i napełnić ją do połowy wodą.
- Do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230°C włożyć ciasto i piec w kąpieli wodnej. Po upływie 10 minut zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec jeszcze przez godzinę. Upieczone ciasto ostudzić i włożyć na całą noc do lodówki. Podawać z kleksem bitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz