sobota, 19 września 2015

Kurczak w Miodzie i Sezamie

Kurczak w Miodzie i Sezamie

Kurczak w Miodzie i Sezamie
Kolejna pyszna propozycja na kurczaka w stylu azjatyckim. Tym razem na słodko z nutką pikanterii. Wypróbujcie, a na pewno się w nim zakochacie.


SKŁADNIKI:



  • Kurczak:
    • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki wina stołowego
    • łyżka oleju sezamowego
    • 2 łyżeczki cukru lub miodu
    • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 6 łyżek mąki pszennej
    • łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • olej do smażenia
  • Sos:
    • 2 łyżki miodu
    • 2 łyżki sosu ostrygowego
    • 2 łyżki sosu słodkiego chili
    • 4 łyżki ketchupu łagodnego
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 1/2 kubka wody
    • łyżka nasion sezamowych prażonych na patelni


WYKONANIE:

  1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę 2 cm.
  2. W misce wymieszać sos sojowy, wino, olej sezamowy oraz cukier. Włożyć kawałki kurczaka, wymieszać w sosie i wstawić do lodówki na 1-2 h.
  3. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z solą oraz pieprzem. Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w mące. Smażyć na głębokim oleju na woku na złoty kolor z każdej strony. Usmażone kawałki kurczaka wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  4. Do garnka go grubym dnie wlać miód, sos ostrygowy, sos słodkie chili, sos sojowy, ketchup oraz wodę. Wszystko razem wymieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.
  5. Kawałki kurczaka włożyć na dużą patelnię, polać sosem i dusić razem, aż potrawa będzie gorąca. Podawać z ryżem posypane prażonym sezamem.

SMACZNEGO :)

piersi z kurczaka sos sojowy wino stołowe olej sezamowy cukier mąka ziemniaczana mąka pszenna sól pieprz olej miód sos ostrygowy sos słodki chili ketchup sos sojowy woda sezam

2 komentarze:

  1. łał jak to pięknie wygląda, sezam i miód moje klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudo. Zjadłabym porcję :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons