czwartek, 9 lipca 2015

Pieczeń Wieprzowa w 5 Smakach

Pieczeń Wieprzowa w 5 Smakach

Pieczeń Wieprzowa w 5 Smakach
Zabieram Was dzisiaj w kolejną podróż kulinarną, tym razem do Chin, na przygotowaną przez mnie soczystą pieczeń z wieprzowiny w aromatycznym sosie 5 smaków. Przepis z książki "Kuchnia Chińska"


SKŁADNIKI:



    • 700 g schabu w kawałku
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 dymki 
    • skórka z pomarańczy pokrojona w paseczki
    • sok z 2 pomarańczy
    • 2 łyżki przyprawy chińskiej 5 smaków
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 6 łyżek sherry
    • sól i pieprz
    • 3 łyżki oleju
    • 15 g masła


WYKONANIE:

  1. Marynata: w misce zmieszać olej, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojoną dymkę, przyprawę chińską, sól, pieprz, sos sojowy, sherry oraz skórkę i sok z jednej pomarańczy.
  2. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie ułożyć w szklanym naczyniu i zalać marynatą. Wstawić do lodówki na 12 h i co jakiś czas wymieszać.
  3. Mięso przełożyć wraz z marynatą do rękawa foliowego lub naczynia żaroodpornego i piec przez 50 minut w temperaturze 200°C. Wyłączyć i pozostawić na 10 minut w piekarniku.
  4. Upieczone mięso pokroić na plastry.
  5. Powstały sos z przelać do małego rondla, dodać sok z pomarańczy i delikatnie podgrzać. Dodać masło i dalej podgrzewać.
  6. Mięso podawać polane sosem i posypane szczypiorkiem. U mnie dodatkowo z brokułami na parze i ryżem jaśminowym lub basmati.

SMACZNEGO :)

obiad schab czosnek dymka pomarańcza przyprawa chińska sos sojowy sherry pomarańcza sól pieprz olej masło

3 komentarze:

  1. Mariola mistrzostwo jak dla mnie, uwielbiam mięso z owocami. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. może i nie jem zbyt często mięsa,ale taką pieczeń z chęcią bym przygotowała

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons