piątek, 6 czerwca 2014

Ciasteczka Kukurydziane

Ciasteczka Kukurydziane

Ciasteczka Kukurydziane
Kruche ciasteczka z dodatkiem mąki kukurydzianej. Dzięki dodatkowi soli mogą być przechowywane do tygodnia w zamkniętej puszce.

SKŁADNIKI:



    • 1.5 szklanki mąki pszennej
    • szklanka mąki kukurydzianej
    • 200 g masła miękkiego
    • 1/2 szklanki cukru kryształ
    • opakowanie cukru waniliowego
    • jajko
    • żółtko
    • 1/4 łyżeczki soli
    • skórka starta z cytryny


WYKONANIE:

  1. Mąkę wymieszać z solą.
  2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać kolejno jajko, żółtko, skórkę z cytryny i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować.
  3. Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego i tylką w kształcie gwiazki wyciskać ciasteczka w kształcie litery "S" lub dowolnym innym. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 180°C, przez ok. 15 minut na złoty kolor. Wystudzić.

SMACZNEGO :)


ciasteczka maka mąka kukurydziana masło cukier cukier waniliowy jajka sól cytryna
Jeść czy grać?

2 komentarze:

  1. Przechowywanie do tygodnia ? - to chyba tylko hurtowe ilości ,bo z tej pysznej proporcji nic by się nie zachowało .NIESTETY

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie,ale aby poznać ich smak trzeba je upiec...

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons