sobota, 28 czerwca 2014

Ogniste Curry z Ananasem

Ogniste Curry z Ananasem

Ogniste Curry z Ananasem
Ogniste curry z ananasem to bardzo aromatyczne i lekko pikantne danie z nutą słodyczy dzięki ananasowi i rodzynkom.


SKŁADNIKI:



    • 2 szklanki ryżu
    • 600 g piersi z kurczaka
    • puszka ananasów
    • 3-4 łyżki rodzynek dużych
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • papryczka chili
    • łyżka mąki kukurydzianej
    • 8 łyżek sosu sojowego
    • łyżeczka soli morskiej
    • 3 łyżeczki curry
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • olej do smażenia

WYKONANIE:

  1. Ryż doprawić łyżeczką curry, kurkumą oraz solą i zalać 4 szklankami gorącej wody. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu do momentu aż ryż wchłonie całą wodę.
  2. Kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić curry oraz sosem sojowym i wszystko razem wymieszać.
  3. Mięso obsmażyć na patelni z 6 łyżkami oleju.
  4. Chili pokroić w drobną kostkę.
  5. Ananasy pokroić w kostkę.
  6. Do smażącego się kurczaka wlać cały sok z ananasów. Dodać rodzynki, papryczkę chili i ananasy. Gotować wszystko razem co jakiś czas mieszając.
  7. Mąkę kukurydzaną połączyć z sokiem z cytryny i 4 łyżkami ciepłej wody. Dodać do gotującej się potrawki i wymieszać, aż zgęstnieje.   
  8. Gotowe danie podawać z ugotowanym uprzednio ryżem.

SMACZNEGO :)

obiad ryż pierś z kurczaka ananasy rodzynki sok z cytryny papryczka chili mąka kukurydziana sos sojowy sól morska curry kurkuma olej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons