Pyszne i szybkie w przygotowaniu kotlety z jajek i kaszy jaglanej.
SKŁADNIKI:
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- szklanka mleka
- 5 jajek
- 2 łyżki bułki tartej
- czubata łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanego szczypiorku
- łyżka startego parmezanu lub innego sera
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Kaszę przepłukać na sitku zimną wodą. Wsypać do garnka o grubym dnie, zalać mlekiem, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- Jajka (4) ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, i zetrzeć na tarce.
- W dużej misce umieścić kaszę jaglaną, starte jajka, surowe jajko, łyżkę bułki tartej, pół łyżeczki soli, pieprz, koperek, szczypiorek oraz ser żółty. Dokładnie wymieszać i uformować 5-6 kotletów.
- Kotleciki delikatnie obtoczyć w pozostałej części bułce tartej. Na patelni rozpuścić masło klarowane, włożyć kotleciki i smażyć na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z dowolną surówką lu sałatką.
Cool
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuń