środa, 9 maja 2018

Kotlety Jajeczne z Kaszą Jaglaną

Kotlety Jajeczne z Kaszą Jaglaną

Kotlety Jajeczne z Kaszą Jaglaną
Pyszne i szybkie w przygotowaniu kotlety z jajek i kaszy jaglanej.

kotlety wegetariańskie

SKŁADNIKI:



    • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
    • szklanka mleka
    • 5 jajek
    • 2 łyżki bułki tartej
    • czubata łyżka posiekanego koperku
    • łyżka posiekanego szczypiorku
    • łyżka startego parmezanu lub innego sera
    • 1-2 łyżki masła klarowanego
    • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Kaszę przepłukać na sitku zimną wodą. Wsypać do garnka o grubym dnie, zalać mlekiem, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  2. Jajka (4) ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, i zetrzeć na tarce.
  3. W dużej misce umieścić kaszę jaglaną, starte jajka, surowe jajko, łyżkę bułki tartej, pół łyżeczki soli, pieprz, koperek, szczypiorek oraz ser żółty. Dokładnie wymieszać i uformować 5-6 kotletów.
  4. Kotleciki delikatnie obtoczyć w pozostałej części bułce tartej. Na patelni rozpuścić masło klarowane, włożyć kotleciki i smażyć na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z dowolną surówką lu sałatką.

SMACZNEGO :)

obiad kasza jaglana mleko jajka bułka tarta koperek szczypiorek parmezan masło klarowane sól pieprz

2 komentarze:

Sharing Buttons