Zapraszam na przepyszne ciasto składające się z puszystego biszkoptu, blatów miodowych, masy budyniowej i polewy czekoladowej. Zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy.
SKŁADNIKI:
- Biszkopt:
- 6 jajek
- szklanka cukru kryształ
- szklanka mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto Miodowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 2 łyżki miodu płynnego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g zimnego masła
- jajko
- Masa:
- 600 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250 g masła
- Polewa Czekoladowa:
- 150 g czekolady gorzkiej
- 120 ml mleka
- 20 g masła
- 20 g cukru kryształ
WYKONANIE:
- Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i po jednym żółtku w odstępach. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć. Ciasto wlać do formy prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
- Ciasto Miodowe: Na stolnicę wysypać mąkę, sodę oczyszczoną i wymieszać razem. Dodać masło i posiekać nożem. Cukier połączyć z jajkiem i dodać do mąki. Na koniec dodać miód i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia i upiec w tej samej formie co biszkopt. Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
- Masa: Z mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru kryształ i cukru waniliowego ugotować budyń. Zdjąć z palnika, dodać kostkę masła i dobrze wymieszać. Gotową i gorącą masą przekładamy blaty ciast.
- Startą na tarce czekoladę zalać gorącym mlekiem, dodać cukier oraz masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy.
- Przełożenie ciasta: placek miodowy, masa, biszkopt, masa, placek miodowy, polewa czekoladowa.
Chyba jadłam tylko raz w życiu i to dawno ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie 👌 takiego jescze nie próbowałam 😊 zapraszam do mnie na ciasto kawowe ☕ miłego dnia 🌞
OdpowiedzUsuń