Lekka i delikatna pasta z kurczakiem i soczewicą, idealna na kanapki.
SKŁADNIKI:
- 1/2 piersi z kurczaka
- mała marchewka
- 1/3 pietruszki
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka suszonego lubczyku
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- W małym garnku umieścić pierś z kurczaka, obraną marchewkę oraz pietruszką. Zalać wodą i gotować przez 10 minut. Następnie dodać lubczyk, sól oraz pieprz.
- Czerwoną soczewicę wsypać na sitko i płukać zimną wodą. Dodać do gotującego się kurczaka. Gotować z bulionem na małym ogniu przez 15 minut do miękkości. Zawartość garnka odcedzić na sitku i wystudzić.
- Schłodzone składniki wrzucić do blendera, dodać jogurt, majonez oraz musztardę i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku pieprzem.
- Pastę nakładać na pieczywo i udekorować dowolnymi składnikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz