piątek, 2 lutego 2018

Ciasteczka Cytrynowe (Kruche)

Ciasteczka Cytrynowe (Kruche)

Ciasteczka Cytrynowe (Kruche)
Pyszne i wciągające ciasteczka kruche z dodatkiem skórki z cytryny. Po upieczeniu można przechowywać w pojemniku szczelnie zamkniętym do 7 dni.


SKŁADNIKI:



    • 150 g masła
    • 1/2 szklanki cukru kryształ
    • duże jajko
    • świeża skórka z 2 cytryn
    • łyżeczka olejku cytrynowego
    • 150 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:

  1. Miękkie masło zmiksować, dodać cukier i dalej ucierać do powstania jasnej, puszystej masy.
  2. Następnie dodać jajko, skórkę z cytryny, olejek cytrynowy i utrzeć do połączenia składników.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować do połączenia.
  4. Ciasto wstawić na 20 minut do lodówki. Odrywać kawałki ciasta wielkości małego orzecha włoskiego. Kuleczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczać łyżką.
  5. Piec przez 8-9 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem. Wyjąć i wystudzić na blasze.

SMACZNEGO :)


ciasteczka masło cukier jajka skórka z cytryny olejek cytrynowy mąka proszek do pieczenia

2 komentarze:

Sharing Buttons