Pyszne i wciągające ciasteczka kruche z dodatkiem skórki z cytryny. Po upieczeniu można przechowywać w pojemniku szczelnie zamkniętym do 7 dni.
SKŁADNIKI:
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- duże jajko
- świeża skórka z 2 cytryn
- łyżeczka olejku cytrynowego
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
- Miękkie masło zmiksować, dodać cukier i dalej ucierać do powstania jasnej, puszystej masy.
- Następnie dodać jajko, skórkę z cytryny, olejek cytrynowy i utrzeć do połączenia składników.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować do połączenia.
- Ciasto wstawić na 20 minut do lodówki. Odrywać kawałki ciasta wielkości małego orzecha włoskiego. Kuleczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczać łyżką.
- Piec przez 8-9 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem. Wyjąć i wystudzić na blasze.
Pyszne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować!