Przepyszna wieprzowina w marynacie orientalnej podana na chrupiących warzywach.
SKŁADNIKI:
- 800 g schabu
- 4 ząbki czosnku
- świeży imbir (całe kłącze)
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- łyżka miodu
- pęczek świeżej kolendry
- 3 kolorowe papryki
- 2 cebule czerwone
- papryka ostra
- limonka
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Schab pokroić w cienkie plastry (1 cm).
- Czosnek pokroić w plasterki.
- Imbir pokroić w słupki.
- W misce przygotować marynatę: 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, pół porcji imbiru, ocet ryżowy, miód, pieprz, sos ostrygowy, 4 łyżki sosu sojowego oraz posiekana świeża kolendrę. Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do środka kotlety. Odstawić na 30 minut.
- Paprykę pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ostrą papryczkę pokroić w plasterki.
- Na dużą patelnię wlać olej, wrzucić pokrojone warzywa: paprykę, czosnek, imbir, cebulę, ostrą papryczkę i krótko smażyć na dużym ogniu. Następnie dolać sos sojowy, olej sezamowy oraz sok z limonki. Smażyć przez chwilę energicznie mieszając. Na koniec dodać kilka listków kolendry. Gorące i lekko chrupiące warzywa przełożyć na talerz.
- Na tej samej patelni dolać oleju i smażyć zamarynowane kotlety przez 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania rumianego koloru.
- Gorące kotlety ułożyć na warzywach i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz