środa, 24 stycznia 2018

Wieprzowina na Warzywach

Wieprzowina na Warzywach

Wieprzowina na Warzywach
Przepyszna wieprzowina w marynacie orientalnej podana na chrupiących warzywach.


SKŁADNIKI:



    • 800 g schabu
    • 4 ząbki czosnku
    • świeży imbir (całe kłącze)
    • 4 łyżki sosu ostrygowego
    • 5 łyżek sosu sojowego
    • łyżka oleju sezamowego
    • 2 łyżki octu ryżowego
    • łyżka miodu
    • pęczek świeżej kolendry
    • 3 kolorowe papryki
    • 2 cebule czerwone
    • papryka ostra
    • limonka
    • olej rzepakowy
    • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Schab pokroić w cienkie plastry (1 cm).
  2. Czosnek pokroić w plasterki.
  3. Imbir pokroić w słupki.
  4. W misce przygotować marynatę: 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, pół porcji imbiru, ocet ryżowy, miód, pieprz, sos ostrygowy, 4 łyżki sosu sojowego oraz posiekana świeża kolendrę. Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do środka kotlety. Odstawić na 30 minut.
  5. Paprykę pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ostrą papryczkę pokroić w plasterki.
  6. Na dużą patelnię wlać olej, wrzucić pokrojone warzywa: paprykę, czosnek, imbir, cebulę, ostrą papryczkę i krótko smażyć na dużym ogniu. Następnie dolać sos sojowy, olej sezamowy oraz sok z limonki. Smażyć przez chwilę energicznie mieszając. Na koniec dodać kilka listków kolendry. Gorące i lekko chrupiące warzywa przełożyć na talerz.
  7. Na tej samej patelni dolać oleju i smażyć zamarynowane kotlety przez 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania rumianego koloru.
  8. Gorące kotlety ułożyć na warzywach i podawać.

SMACZNEGO  :)

obiad schab czosnek imbir sos ostrygowy sos sojowy olej sezamowy ocet ryżowy miód kolendra papryka cebula papryka ostra limonka olej rzepakowy sól pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons