Pyszne czekoladowe ciasto przełożone masą kajmakową z chrupiącymi krakersami.
SKŁADNIKI:
- 6 dużych jajek
- szklanka cukru kryształ
- szklanka mąki pszennej
- łyżka oleju
- 3 łyżeczki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- puszka kajmaku
- 200 g masła
- 2 paczki krakersów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich posiekanych
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 4 łyżki śmietanki 30 %
WYKONANIE:
- Białka ubić na sztywno z cukrem kryształ. Następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać mieszankę do masy z łyżką wody i olejem. Delikatnie i krótko miksować na wolnych obrotach
- Ciasto wlać do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 40 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić i przekroić na pół.
- Kajmak utrzeć z miękkim masłem na jednolitą masę.
- Blat posmarować częścią masy kajmakowej, następnie ułożyć warstwę krakersów, lekko docisnąć i układać następną warstwę krakersów. Ułożyć 3 warstwy krakersów, a na koniec blat ciasta.
- Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i gotową polewę rozprowadzić po cieście.
- Posypać z wierzchu orzechami.
- Odstawić do lodówki na całą noc.
ciekawe! w weekend wyprobuję :)
OdpowiedzUsuńrobię podobne ciacho, Twoje wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń