Zapraszam na kolejne wegetariańskie kotleciki.
SKŁADNIKI:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 300 g ciecierzycy z puszki
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pasty tahini
- duże jajko
- 3 łyżki bułki tartej + do panierki
- płaska łyżeczka kminku mielonego
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 szczypty papryczki chili
- sól i pieprz
- masło klarowane do smażenia
WYKONANIE:
- Kaszę jaglaną przepłukać na sitku ciepłą wodą. Przełożyć do garnka i zalać 250 ml wody. Gotować przez 15 minut pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Wystudzić.
- Ciecierzycę odcedzić i zmiksować w blenderze.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Następnie dodać pokrojony czosnek, sól i pozostałe przyprawy. Smażyć przez minutę, aż przyprawy uwolnią swój aromat.
- Kaszę, ciecierzycę, cebulę z przyprawami, jajko, bułkę tartą oraz pastę tahini umieścić w jednej misce i połączyć razem na jednolitą masę. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
- Mokrymi dłońmi uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej.
- Smażyć na maśle klarowanym na złoty kolor z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz