piątek, 27 lipca 2018

Kotleciki z Ciecierzycy i Kaszy Jaglanej

Kotleciki z Ciecierzycy i Kaszy Jaglanej

Kotleciki z Ciecierzycy i Kaszy Jaglanej
Zapraszam na kolejne wegetariańskie kotleciki.


SKŁADNIKI:



  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 300 g ciecierzycy z puszki
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • duże jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + do panierki
  • płaska łyżeczka kminku mielonego
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 szczypty papryczki chili
  • sól i pieprz
  • masło klarowane do smażenia

WYKONANIE:

  1. Kaszę jaglaną przepłukać na sitku ciepłą wodą. Przełożyć do garnka i zalać 250 ml wody. Gotować przez 15 minut pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Wystudzić.
  2. Ciecierzycę odcedzić i zmiksować w blenderze.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Następnie dodać pokrojony czosnek, sól i pozostałe przyprawy. Smażyć przez minutę, aż przyprawy uwolnią swój aromat.
  4. Kaszę, ciecierzycę, cebulę z przyprawami, jajko, bułkę tartą oraz pastę tahini umieścić w jednej misce i połączyć razem na jednolitą masę. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
  5. Mokrymi dłońmi uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej. 
  6. Smażyć na maśle klarowanym na złoty kolor z obu stron.

SMACZNEGO :)

obiad kasza jaglana ciecierzyca cebula czosnek tahini jajko bułka tarta kmin kurkuma oregano papryka słodka chili sól pieprz masło klarowane

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons