poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Pulpeciki Drobiowe w Sosie Curry

Pulpeciki Drobiowe w Sosie Curry

Pulpeciki Drobiowe w Sosie Curry
Malutkie pulpeciki drobiowe w aromatycznym sosie curry. Podane z ryżem gotowanym na sypko i posypane obficie kolendrą, lub jak u mnie koperkiem.


SKŁADNIKI:



  • Klopsiki:
    • 500 g mięsa mielonego drobiowego
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 1/2 łyżki kminu rzymskiego mielonego
    • cebula
    • 3 pomidory
    • kawałek laski cynamonu
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki curry
    • 3 ziarna goździka
    • puszka mleka kokosowego
    • pęczek kolendry lub pietruszki (ew. koperek)
    • olej do smażenia
  • Przykrawa do klopsików:
    • łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem
    • łyżeczka soli
    • łyżeczka cukru
    • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    • 1/2 łyżeczki rozmaryny
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1/2 łyżeczki pieprzu

WYKONANIE:

  1. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w małą kostkę.
  2. Pomidory umyć i pokroić w kostkę
  3. Składniki na przyprawę do klopsików wymieszać w miseczce.
  4. W misce mięso mielone połączyć z kminem, bułką tartą i połową przyprawy do klopsików. Z powstałej masy formować małe kulki.
  5. W garnku na rozgrzanym oleju (3-4 łyżki) podsmażyć cynamon, goździki oraz curry. Następnie dodać cebulę oraz czosnek i smażyć wszystko razem przez ok. 2 minuty.
  6. Dodać pomidory i smażyć przez kolejne 2 minuty. Następnie dodać mleko kokosowe i pozostałą część przyprawy do klopsików.
  7. Do gotującego się sosu dodać mięsne kulki i delikatnie mieszać podczas gotowania, tak aby się nie rozpadły. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie w środku.
  8. Gotowe danie podawać z ryżem i posypane natką kolendry.

SMACZNEGO :)

obiad mięso mielone drobiowe bułka tarta kmin cebula pomidory cynamon czosnek curry goździki mleko kokosowe kolendra olej sól cukier papryka słodka rozmaryn tymianek

2 komentarze:

Sharing Buttons