Malutkie pulpeciki drobiowe w aromatycznym sosie curry. Podane z ryżem gotowanym na sypko i posypane obficie kolendrą, lub jak u mnie koperkiem.
SKŁADNIKI:
- Klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżki kminu rzymskiego mielonego
- cebula
- 3 pomidory
- kawałek laski cynamonu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki curry
- 3 ziarna goździka
- puszka mleka kokosowego
- pęczek kolendry lub pietruszki (ew. koperek)
- olej do smażenia
- Przykrawa do klopsików:
- łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki rozmaryny
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
WYKONANIE:
- Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w małą kostkę.
- Pomidory umyć i pokroić w kostkę
- Składniki na przyprawę do klopsików wymieszać w miseczce.
- W misce mięso mielone połączyć z kminem, bułką tartą i połową przyprawy do klopsików. Z powstałej masy formować małe kulki.
- W garnku na rozgrzanym oleju (3-4 łyżki) podsmażyć cynamon, goździki oraz curry. Następnie dodać cebulę oraz czosnek i smażyć wszystko razem przez ok. 2 minuty.
- Dodać pomidory i smażyć przez kolejne 2 minuty. Następnie dodać mleko kokosowe i pozostałą część przyprawy do klopsików.
- Do gotującego się sosu dodać mięsne kulki i delikatnie mieszać podczas gotowania, tak aby się nie rozpadły. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie w środku.
- Gotowe danie podawać z ryżem i posypane natką kolendry.
pycha:)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis. Już sobie go zapisuję :)
OdpowiedzUsuń