środa, 20 grudnia 2017

Sernik Papieski

Sernik Papieski

Sernik Papieski
Sernik papieski to tradycyjny sernik na kruchym cieście przełożony masą kajmakową i posypany prażonym słonecznikiem. Wygląda bajecznie i tak samo smakuje. Polecam :).


SKŁADNIKI:



  • Ciasto kruche:
    • 300 g mąki pszennej
    • 100 g cukru pudru
    • 100 g masła
    • łyżka smalcu
    • duże jajko
    • 2 żółtka
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
    • 1200 sera białego potrójnie zmielonego
    • 300 g cukru
    • 250 ml śmietany kwaśnej
    • 120 ml oleju
    • 2 jajka
    • 4 żółtka
    • 250 ml mleka
    • 2 budynie waniliowe
    • łyżka mąki ziemniaczanej
  • Beza z orzechami:
    • 6 białek
    • 5 łyżek cukru drobnego
    • 80 g orzechów włoskich zmielonych
    • 120 g orzechów włoskich posiekanych
    • łyżka kaszy manny lub bułki tartej
    • łyżka mąki pszennej
    • szczypta soli
  • Masa kajmakowa:
    • puszka masy kajmakowej
    • 150 g masła
  • Prażony słonecznik:
    • 200 g słonecznika
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki masła


WYKONANIE:

  1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 20 minut w temperaturze 180°C.
  2. Masa serowa: Jajka oraz żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać partiami ser cały czas miksując. Następnie dodać olej, śmietanę oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Zmiksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Masę serową wlać na podpieczone ciasto kruche. Piec przez 40 minut w temperaturze 180C.
  3. Beza orzechowa: Białka ubić na sztywno z solą. Dodawać partiami cukier i ubić na lśniącą bezę. Orzechy wymieszać z mąką i kaszą manną. Dodać do bezy i delikatnie wymieszać. Wlać na podpieczony sernik. Ponownie włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiami do wystudzenia.
  4. Masa kajmakowa: Masło zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać kajmak i połączyć. Rozłożyć równomiernie na bezie orzechowej.
  5. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodać słonecznik i mieszać na patelni cały czas do uprażenia na złoty kolor. Odstawić do wystudzenia. Na koniec posypać słonecznikiem wierzch sernika delikatnie wciskając go w masę kajmakową.

SMACZNEGO :)

ciasto mąka cukier puder masło smalec jajka proszek do pieczenia twaróg śmietana olej mleko budyń waniliowy mąka ziemniaczana orzechy włoskie kasza manna sól kajmak słonecznik

3 komentarze:

Sharing Buttons