Sernik papieski to tradycyjny sernik na kruchym cieście przełożony masą kajmakową i posypany prażonym słonecznikiem. Wygląda bajecznie i tak samo smakuje. Polecam :).
SKŁADNIKI:
- Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- łyżka smalcu
- duże jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1200 sera białego potrójnie zmielonego
- 300 g cukru
- 250 ml śmietany kwaśnej
- 120 ml oleju
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 250 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- łyżka mąki ziemniaczanej
- Beza z orzechami:
- 6 białek
- 5 łyżek cukru drobnego
- 80 g orzechów włoskich zmielonych
- 120 g orzechów włoskich posiekanych
- łyżka kaszy manny lub bułki tartej
- łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- Masa kajmakowa:
- puszka masy kajmakowej
- 150 g masła
- Prażony słonecznik:
- 200 g słonecznika
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
WYKONANIE:
- Ciasto kruche: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 20 minut w temperaturze 180°C.
- Masa serowa: Jajka oraz żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać partiami ser cały czas miksując. Następnie dodać olej, śmietanę oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Zmiksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Masę serową wlać na podpieczone ciasto kruche. Piec przez 40 minut w temperaturze 180C.
- Beza orzechowa: Białka ubić na sztywno z solą. Dodawać partiami cukier i ubić na lśniącą bezę. Orzechy wymieszać z mąką i kaszą manną. Dodać do bezy i delikatnie wymieszać. Wlać na podpieczony sernik. Ponownie włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiami do wystudzenia.
- Masa kajmakowa: Masło zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać kajmak i połączyć. Rozłożyć równomiernie na bezie orzechowej.
- Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodać słonecznik i mieszać na patelni cały czas do uprażenia na złoty kolor. Odstawić do wystudzenia. Na koniec posypać słonecznikiem wierzch sernika delikatnie wciskając go w masę kajmakową.
Pracochłonne i towarochłonne to ciasto, ale wygląda obłędnie!! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńtakiego nie jadłam,pysznie wygląda !
OdpowiedzUsuń