sobota, 9 grudnia 2017

Ludziki Piernikowe

Ludziki Piernikowe

Ludziki Piernikowe
Śliczne pierniczki w kształcie ludzików. Po upieczeniu są twarde, więc najlepiej upiec je na tydzień przed świętami, aby zdążyły zmięknąć. W smaku są genialne, a praca przy niech jest łatwa i przyjemna. Ozdobić najlepiej tuż przed świętami. Polecam!

ciastek pierniczki

SKŁADNIKI:



    • 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
    • 250 g miodu
    • 100 g cukru pudru
    • 120 g masła
    • jajko
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 30-40 g przyprawy do piernika
    • mała łyżeczka kakao

WYKONANIE:

  1. Miód i masło podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia się składników. Przestudzić.
  2. Dodać pozostałe składniki i zmiksować lub zagnieść ręcznie. Schłodzić ciasto w lodówce przez godzinę.
  3. Ciasto podzielić na 4 części. Każdy rozwałkować na stolnicy lekko podsypując mąką na grubość 3 mm. Wykrawać foremką ludzika i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec przez ok. 8-10 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić na kratce.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka miód cukier puder masło jajka soda przyprawa do piernika kakao

1 komentarz:

Sharing Buttons