Śliczne pierniczki w kształcie ludzików. Po upieczeniu są twarde, więc najlepiej upiec je na tydzień przed świętami, aby zdążyły zmięknąć. W smaku są genialne, a praca przy niech jest łatwa i przyjemna. Ozdobić najlepiej tuż przed świętami. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 250 g miodu
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30-40 g przyprawy do piernika
- mała łyżeczka kakao
WYKONANIE:
- Miód i masło podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia się składników. Przestudzić.
- Dodać pozostałe składniki i zmiksować lub zagnieść ręcznie. Schłodzić ciasto w lodówce przez godzinę.
- Ciasto podzielić na 4 części. Każdy rozwałkować na stolnicy lekko podsypując mąką na grubość 3 mm. Wykrawać foremką ludzika i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec przez ok. 8-10 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić na kratce.
uwielbiam ten kształt :)
OdpowiedzUsuń