Pieczone kąski warzywne z parmezanem i przyprawami. Podawane z dipem.
SKŁADNIKI:
- mała cukinia
- mały batat
- 1/2 brokułu
- marchew
- 1/3 szklanki parmezanu
- 1/3 szklanki panko lub bułki tartej
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka cebuli prażonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- duże jajko
- sól
WYKONANIE:
- Cukinię, batat oraz marchew oczyścić.
- Na tarce o dużych oczkach zetrzeć: cukinię, batata, brokuł (różyczki) oraz marchew.
- Dodać 1/2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na 20 minut. odcedzić na ręczniku papierowym.
- Następnie dodać parmezan, panko, pieprz, cebulę prażoną, czosnek granulowany, oliwę, jajko i 2 szczypty soli. Dokładnie wymieszać.
- Na blasze wyłożyć papier do pieczenia. Formować w dłoniach małe walce i układać na blasze.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C. Podawać z dowolnym dipem.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPyszna przekąska :)
OdpowiedzUsuń