środa, 18 października 2017

Warzywne Kąski

Warzywne Kąski

Warzywne Kąski
Pieczone kąski warzywne z parmezanem i przyprawami. Podawane z dipem.


SKŁADNIKI:



    • mała cukinia
    • mały batat
    • 1/2 brokułu
    • marchew
    • 1/3 szklanki parmezanu
    • 1/3 szklanki panko lub bułki tartej
    • 1/3 łyżeczki pieprzu
    • 1 łyżeczka cebuli prażonej
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • duże jajko
    • sól

WYKONANIE:

  1. Cukinię, batat oraz marchew oczyścić.
  2. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć: cukinię, batata, brokuł (różyczki) oraz marchew.
  3. Dodać 1/2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na 20 minut. odcedzić na ręczniku papierowym.
  4. Następnie dodać parmezan, panko, pieprz, cebulę prażoną, czosnek granulowany, oliwę, jajko i 2 szczypty soli. Dokładnie wymieszać.
  5. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia. Formować w dłoniach małe walce i układać na blasze.
  6. Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C. Podawać z dowolnym dipem.

SMACZNEGO :)

przystawka cukinia batat brokuł marchew parmezan bułka tarta pieprz cebula prażona czosnek granulowany oliwa jajka sól

2 komentarze:

Sharing Buttons