Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska z naleśnikami z mąki orkiszowej, papryki i serka. Ładnie się prezentuje - można więc śmiało poczęstować nią na domowym przyjęciu lub zabrać do pracy na lunch.
SKŁADNIKI:
- Naleśniki orkiszowe:
 - szklanka mąki orkiszowej
 - szklanka mleka
 - jajko
 - szczypta soli
 - 2 łyżki oleju
 - Nadzienie:
 - 200 g serka typu almette
 - 2 czerwone papryki
 - kilka listków sałaty rzymskiej
 - liście bazylii świeżej
 - sól, pieprz
 
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na gładką masę.
 - Smażyć cienkie naleśniki.
 - Paprykę czerwoną wydrążyć i oczyścić. Połówki papryki układać na blasze do góry skórką. Piec przez ok. 20 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C. Ściągnąć skórkę i pokroić paprykę w paski.
 - Naleśniki posmarować serkiem almette, ułożyć paski papryki, pokrojone liście bazylii oraz sałaty. Doprawić według uznania solą i pieprzem. Zwinąć w szczelny rulon. Włożyć na 30 minut do lodówki i pokroić na kawałki.
 
Mmm... Super przepis :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne na domówki, ale z tortillą. Tortilla, serek almette, szynka/salami,wędzony łosoś, sałata lodowa, papryka i zielony ogórek.
OdpowiedzUsuńZawsze schodzą, zanim zdążę się obejrzeć ;)