Sycący gulasz na zimowe dni w sosie grzybowym.
SKŁADNIKI:
- 500 g cielęciny
 - 2 szklanki suszonych grzybów
 - cebula
 - oliwa z oliwek
 - 100 ml słodkiej śmietanki 18%
 - łyżeczka mąki pszennej
 - łyżeczka mąki ziemniaczanej
 - 1/3 łyżeczki czosnku w granulkach
 - sól i pieprz
 - 1/2 pęczka pietruszki
 
WYKONANIE:
- Grzyby namoczyć na noc. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować przez 30 minut w osolonej wodzie.
 - Ugotowane grzyby odcedzić i pokroić w paski.
 - Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodać grzyby i chwilę smażyć razem.
 - Cielęcinę pokroić w kostkę doprawić pieprzem oraz solą. Podsmażyć na osobnej patelni. Mięso dodać do grzybów i zalać 2 szklankami wody. Dusić przez 20-30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.
 - Do miski wlać szklankę wody, śmietankę, czosnek, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i wymieszać dokładnie razem. Wlać do gulaszu i dusić razem przez 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
 - Gotowy gulasz podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Posypać natką pietruszki.
 








