Dzisiaj klasyczna zupa pieczarkowa podana w towarzystwie chrupiących grzanek z pietruszkowym pesto.
SKŁADNIKI:
  
   
      - Krem pieczarkowy:
 
      
         - 600 g pieczarek
 
         - 2 ziemniaki
 
         - cebula
 
         - pietruszka korzeń
 
         - marchewka
 
         - 500 ml bulionu
 
         - 100 ml śmietanki kremówki 18%
 
         - oliwa z oliwek
 
         - sól i pieprz
 
      
      - Pesto pietruszkowe:
 
      
         - pęczek natki pietruszki
 
         - 2 łyżki orzeszków pinii
 
         - ząbek czosnku
 
         - 2 łyżki startego parmezanu
 
         - 5-6 łyżek oliwy z oliwek
 
      
      - Dodatki:
 
      
         - 2 bagietki małe
 
         - 100 g mozzarelli tartej
 
      
   
   
 
WYKONANIE:
   
      - Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
 
      - Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę, pieczarki i smażyć przez 10 minut.
 
      - Marchewkę, pietruszkę korzeń i ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka razem z pieczarkami i zalać bulionem. Doprawić solą, pieprzem i gotować pod przykryciem przez 15 minut.
 
      - Na koniec wlać śmietankę i blenderem zmiksować zupę. Ponownie podgrzać.
 
      - Pesto pietruszkowe: wszystkie składniki włożyć do pojemnika i zmiksować ręcznym blenderem.
 
      - Bagietki pokroić na grzanki, posmarować pesto, posypać mozzarella tartą. Grzanki ułożyć na blasze i piec przez 5 minut w temperaturze 200°C.
 
   
 
SMACZNEGO :)
  zupa
  pieczarki
  ziemniaki
  cebula
  pietruszka
  marchewka
  bulion
  śmietanka
  sól
  pieprz
  orzechy pinii
  czosnek
  parmezan
  oliwa
  bagietka
  mozzarella