Pod tą tajemniczą nazwą kryją się bardzo proste w wykonaniu i smaczne pączki na bazie serka homogenizowanego. Jeśli używamy waniliowego zamiast naturalnego nie słodzimy cukrem, gdyż serek sam w sobie jest słodki. Z podanej porcji powstaje duży talerz mini pączusiów, a robi się je dosłownie w 15 minut. Kto nie wierzy niech sprawdzi :). W smaku są delikatne i puszyste.
SKŁADNIKI:
- 300 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego
 - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 2 łyżki cukru waniliowego domowej produkcji
 - 2 duże jajka
 - czubata łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - olej do smażenia
 - łyżka cukru pudru do posypania
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 
WYKONANIE:
- Jajka roztrzepać z cukrem waniliowym. Dodać serek homogenizowany i ponownie wymieszać.
 - Mąkę przesiać przez sitko, połączyć z proszkiem do pieczenia oraz solą. Małymi porcjami dodawać do masy serowej i wymieszać łyżką.
 - W garnku rozgrzać olej. Małą łyżeczką kłaść niewielkie kuleczki (im mniejsze tym lepsze; lepiej upieczone w środku) i smażyć z obu stron na złoty kolor.
 - Usmażone pączusie wykładać na ręcznik papierowy celem odsądzenia z nadmiaru tłuszczu.
 - Cynamon wymieszać z cukrem pudrem i posypać pączki.
 
Mniam pyszne pączusie!
OdpowiedzUsuńmoje ulubione zaraz po tych tradycyjnych z marmoladą:)
OdpowiedzUsuń