Dzisiaj ciekawa propozycja, jak podać tradycyjnego mielonego w niezwykłym wydaniu. Polecam :).
SKŁADNIKI:
- Mielone:
 
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
 
- łyżka musztardy stołowej
 
- 1/2 cebuli
 
- pół pęczka natki pietruszki
 
- żółtko
 
- bułka kajzerka
 
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
 
- sól i pieprz
 
- bułka tarta
 
- Gniazdka ziemniaczane:
 
- 3-4 duże ziemniaki
 
- 50 g masła rozpuszczonego
 
- 2 żółtka
 
- szczypta gałki muszkatołowej
 
- łyżeczka świeżego tymianku
 
- sól
 
- Dodatkowo:
 
- olej do smażenia
 
- liście salaty
 
- awokado
 
- pomidorki koktajlowe
 
- oliwa lub sok z limonki
 
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
 - łyżka musztardy stołowej
 - 1/2 cebuli
 - pół pęczka natki pietruszki
 - żółtko
 - bułka kajzerka
 - 1/2 szklanki ciepłego mleka
 - sól i pieprz
 - bułka tarta
 
- 3-4 duże ziemniaki
 - 50 g masła rozpuszczonego
 - 2 żółtka
 - szczypta gałki muszkatołowej
 - łyżeczka świeżego tymianku
 - sól
 
- olej do smażenia
 - liście salaty
 - awokado
 - pomidorki koktajlowe
 - oliwa lub sok z limonki
 
WYKONANIE:
- Kajzerkę namoczyć w ciepłym mleku i odcedzić
 - Cebulę pokroić w drobną kostkę.
 - Natkę pietruszki posiekać.
 - Do mięsa mielonego dodać: namoczoną kajzerkę, cebulę, natkę pietruszki, musztardę, żółtko, sól oraz pieprz. Wymieszać dokładnie. Uformować w dłoniach małe kotleciki i obtoczyć w bułce tartej.
 - Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać masło, żółtka, gałkę muszkatołową, tymianek i wymieszać na gładką masę.
 - Masę ziemniaczaną włożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zrobić gniazdka. Piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.
 - Kotlety upiec z obu stron na złoty kolor.
 - Z salaty, awokado i pomidorków koktajlowych przygotować sałatkę. Skropić sokiem z limonki lub oliwą z oliwek.
 - Mielone podawać na gniazdku ziemniaczanym z sałatą.
 
