Znalezienie idealnego przepisu na ciasto Pan Pizza zajęło mi sporo czasu. Problem w tym, że oryginalny przepis jest pilnie strzeżony przez sieć pizzerii Pizza Hut i jego poszukiwanie to de facto droga przez nieustanne eksperymentowanie. W końcu jednak udało mi się uzyskać zbliżone ciasto. Sekret to jajko, mleko i pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze. Choć Pan Pizza nie ma nic wspólnego z tradycyjną włoską pizzą, nie zmienia to faktu, że jest to ostatnio moje ulubione ciasto na pizzę :).
SKŁADNIKI (na 2 pizze):
- 220 ml letniej wody
 
- 110 ml letniego mleka
 
- 4 szklanki mąki pszennej
 
- 35 g drożdży
 
- 1 jajko
 
- łyżka cukru
 
- pół łyżki soli
 
- 2 łyżki oliwy z oliwek + odrobina do smarowania foremek
 
- sos do pizzy
 
- 200 g białego sera mozarella
 
- ulubione składniki do pizzy
 
 
WYKONANIE:
- Drożdże pokruszyć i włożyć do miski. Dodać cukier, sól i całość zalać letnią wodą z mlekiem. 
 
- Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić na 2 minuty. Następnie dodać oliwę, ponownie wymieszać i odstawić na kolejne 2 minut.
 
- Gotowy zaczyn połączyć z mąką. Dodać jajko i wyrobić ciasto tak, żeby samo odchodziło od rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub oliwy.
 
- Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 
- W międzyczasie przygotować sos oraz ulubione składniki.
 
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą z osobna rozgnieść rękami na plaster o rozmiarze foremki, w której będziemy je piec (idealnie ok. 30 cm). Pizza powinna mieć najmniej ciasta na środku, a najwięcej na brzegach.
 
- Pizzę przełożyć do wysmarowanej oliwą foremki i gęsto ponakłuwać widelcem. Dodać sos, ser oraz ulubione składniki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250°C i piec przez ok. 10 minut.
 
- Jeść! :). Na zdjęciach dwie propozycjie:
 
- z bekonem, kukurydzą i cebulą
 
- z tuńczykiem i czarnymi oliwkami
 
SMACZNEGO :)
 
 
obiad
woda
mleko
mąka
drożdże
jajko
cukier
sól
oliwa