Biszkopty makowe przełożone lekką i delikatna masą z bitej śmietany i białej czekolady.
SKŁADNIKI:
- Biszkopt makowy:
 - 6 jajek
 - 150 g cukru drobnego
 - 3 łyżki mielonych migdałów
 - 150 g mąki pszennej
 - 3 łyżeczki maki ziemniaczanej
 - 3 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 150 g maku suchego
 - Krem z białej czekolady:
 - 300 g białej czekolady
 - 400 g śmietanki kremówki 36%
 - Dodatkowo:
 - 3 łyżki rumu
 - 1/2 szklanki wody
 
WYKONANIE:
- Składniki na biszkopty podzielić na 3 części.
 - Białka ubić na sztywną pianę z cukrem kryształ. Dodać żółtka i ponownie ubijać.
 - Połączyć w misce suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, migdały, proszek do pieczenia oraz mak. Dodać do ubitej piany i połączyć delikatnie szpatułką. Przełożyć do tortownicy o wymiarach 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.
 - Czekoladę pokroić w kostkę. Śmietankę podgrzać do wrzenia. Ściągnąć z palnika, dodać pokrojoną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Wymieszać do roztopienia się czekolady. Wystudzić i wstawić do lodówki na 12 godzin.
 - Śmietankę ubić na gęsty krem. Nie ubijać zbyt długo, bo krem może się zwarzyć. Masę podzielić na 3 części.
 - Blaty biszkoptów makowych nasączyć rumem połączonym z wodą.
 - Przełożenie tortu: biszkopt, 1/3 kremu, biszkopt, 1/3 kremu, biszkopt. Z zewnątrz obłożyć tort pozostałym kremem i udekorować według gustu.
 









