Bardzo delikatne, rozpływające się w ustach ucierane ciasto pomarańczowe przełożone puszystą masą na bazie śmietanki i serka mascarpone. Po upieczeniu pachnie wspaniale, a jeszcze lepiej smakuje. Przepis z gazety "Claudia".
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
 
- 250 g masła miękkiego
 
- 250 g mąki pszennej
 
- 150 g cukru kryształ
 
- 2 łyżki miodu
 
- 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
 
- 4 duże jajka
 
- łyżka proszku do pieczenia
 
- 150 g mielonych migdałów
 
- 150 ml soku z pomarańczy
 
- Masa:
 
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
 
- 200 g serka mascarpone
 
- pomarańcza
 
- 2 łyżki cukru kryształ
 
- 3-4 łyżki cukru pudru
 
 
WYKONANIE:
- Masło utrzeć z cukrem kryształ na puszystą masę. Dodać miód, skórkę z pomarańczy oraz jajka i zmiksować.
 
- Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Dodawać do masy po jednej łyżce na przemian z sokiem pomarańczowym.
 
- Foremkę keksówkę (krótką i wysoką) wysmarować masłem i obsypać mąką. Wlać ciasto i wygładzić wierzch.
 
- Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
 
- Pomarańczę sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce. Cukier kryształ rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Zrumienić i dodać skórkę z pomarańczy. Wystudzić.
 
- Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Dodać część usmażonej skórki pomarańczy.
 
- Ciasto przekroić na 3 równe części. 3 łyżki kremu odłożyć, resztą przełożyć ciasto. Odłożonym kremem posmarować wierzch ciasta. Skropić karmelem pomarańczowym.
 
 
SMACZNEGO :)
ciasto
masło
mąka
cukier
miód
pomarańcza
jajka
proszek do pieczenia
migdały
pomarańcze
śmietanka
mascarpone
cukier puder