Sałatka COBB to klasyk kuchni amerykańskiej. Przygotowana ze świeżych warzyw, z dodatkiem kurczaka, boczku i sera. Całość polana sosem winegret. Autorem tego cudownego przepisu jest Robert Cobb, restaurator, który w latach 30 XX wieku stworzył z przypadkowych składników przepyszne danie.
SKŁADNIKI:
- Sałatka:
 
- główka sałaty rzymskiej
 - 2-3 jajka
 - pierś z kurczaka
 - 4 plastry boczku
 - awokado
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 10 pomidorków koktajlowych
 - cebula czerwona
 - pęczek posiekanego szczypiorku
 - 50 g sera pleśniowego np. rokpol, roquefort
 - słodka papryka w proszku
 - sól i pieprz
 - Winegret:
 - 120 ml oliwy z oliwek
 - 3 łyżki octu winnego
 - łyżka soku z cytryny
 - łyżeczka musztardy Dijon
 - ząbek czosnku
 - płaska łyżeczka cukru
 - 2 szczypty soli
 - szczypta pieprzu
 
WYKONANIE:
- Przygotować dressing winegret. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Następnie wszystkie składniki włożyć do słoiczka. Zamknąć i przez kilka sekund potrząsać, a następnie odstawić.
 - Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę.
 - Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem i papryką w proszku. Następnie usmażyć na patelni z dodatkiem oleju. Wyłożyć na ręcznik papierowy i odstawić.
 - Cienkie plasterki boczku podsmażyć na patelni. Po przestudzeniu pokroić w kostkę.
 - Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
 - Awokado obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
 - Szczypiorek posiekać.
 - Ser pleśniowy pokroić w kostkę.
 - Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
 - Liście sałaty umyć i odsączyć z nadmiaru wody. Porwać na małe kawałki.
 - Składniki układać paskami tak jak na zdjęciu. Tuż przed podaniem wymieszać dressing i polać nim sałatkę.
 

