Kruche ciasteczka z nadzieniem z suszonych fig i daktyli.
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki pszennej
 - 50 g cukru pudru + odrobina do posypania ciasteczek
 - 70 g masła
 - żółtko
 - 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
 - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - 150 g suszonych fig
 - 80 g suszonych daktyli
 
WYKONANIE:
- Z mąki, cukru pudru, masła, żółtka, kwaśnej śmietany i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
 - Suszone figi zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut do namoknięcia. Odcedzić.
 - Daktyle pokroić w kostkę. Figi oraz daktyle zmiksować w blenderze na gęstą masę i podzielić na 2 porcje.
 - Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm. Przekroić wzdłuż dłuższego boku na pół.
 - Na środku ciasta ułożyć wałek masy bakaliowej. Zwinąć ciasto w roladę za pomocą papieru i lekko spłaszyć dłońmi. Kroić nożem na 5 cm ciasteczka.
 - Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
 - Wystudzić i posypać cukrem pudrem z wierzchu.