Będąc w Portugalii miałam przyjemność spróbować tej przepysznej pasty podanej z chrupiącym i świeżym pieczywem w towarzystwie oliwek. Przygotowując tę pastę polecam poszukać sardynek bez skóry i ości. Mi udało się kupić takie w Portugalii i przywieść kilka puszek do Polski. Polecam :)
SKŁADNIKI:
- puszka sardynek
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 - 2 łyżki majonezu
 - mała cebulka
 - łyżka posiekanej natki pietruszki
 - słodka papryka w proszku
 - sól i pieprz
 
WYKONANIE:
- Sardynki odcedzić z zalewy i oczyścić. Rozgnieść widelcem.
 - Cebulę pokroić w drobną kostkę.
 - Do ryby dodać cebulę, majonez, oliwę, natkę pietruszki oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszać.
 - Podawać z pieczywem
 

