Gdy z obiadu zostaje mi ryż, używam go do przyrządzenia pysznej sałatki, która doskonale nadaje się na kolację. Dodając zaledwie kilka składników, powstaje nowe, pyszne danie. Wystarczy zajrzeć do lodówki i można samemu przyrządzić własną, bazując na dostępnych składnikach, wersję.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 100 g ryżu (parboiled lub basmati)
 - 6 plasterków wędliny z kurczaka
 - 4 ogórki konserwowe
 - 1/2 papryki czerwonej
 - 1/2 papryczki chili
 - 5 łyżek kukurydzy z puszki
 - 2 łyżki szczypiorku posiekanego
 - 2 łyżki majonezu
 - 2 łyżki jogurtu typu greckiego
 - sól, pieprz
 
WYKONANIE:
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, a następnie ostudzić.
 - Wędlinę, ogórki i paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Dodać do ryżu.
 - Papryczkę chili pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki wraz z odsączoną kukurydzą i szczypiorkiem.
 - Majonez i jogurt wymieszać razem i dodać do sałatki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
 - Doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. Doskonale prezentuje się w szklankach.