Sos curry z cukinii idealnie pasuje do kanapek, sałatek lub mięs obiadowych. W smaku jest słodko kwaśny z lekką nutą pikantnego chili. Przepis z "Ogrodnik w podróży".
SKŁADNIKI:
- 1.5 kg cukinii (bez ziaren)
 - 6 cebul średniej wielkości
 - duża główka czosnku
 - 3 czubate łyżki curry
 - łyżeczka pieprzu
 - 2 łyżeczki chilli (można dać mniej)
 - 50 dag cukru
 - szklanka octu
 - 2 łyżki soli
 
WYKONANIE:
- Cukinię obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
 - Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do cukinii.
 - Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Dodać do cukinii. Całość doprawić solą, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny, żeby cukinia puściła soki.
 - Warzywa lekko odcisnąć rękami z nadmiaru wody. Dusić w garnku o grubym dnie przez 30-40 minut co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło.
 - Następnie całość zmiksować blenderem na gładką masę. Ponownie przełożyć do tego samego garnka, doprawić pozostałymi składnikami: cukier, pieprz, curry, chilli oraz ocet. Wymieszać składniki razem do połączenia i ponownie gotować przez 5 minut.
 - Gorący sos wlewać do wyparzonych wcześniej słoiczków. Zakręcać i zostawić ustawione dnem do góry do wystygnięcia. Następnie włożyć do garnka wyłożonego ścierką, zalać gorącą wodą i pasteryzować przez 20 minut od momentu zagotowania.
 

