Sernik w świątecznym wydaniu. Przepis ze strony "In my kitchen". Polecam :)
SKŁADNIKI:
- Blaty Czekoladowe:
 - 3/4 szklanki oleju rzepakowego
 - 1/2 szklanki wody
 - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształ
 - 4 łyżki kakao
 - 5 jajek
 - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - Sernik:
 - 600 g zmielonego sera
 - 300 g cukru pudru
 - 1 budyń śmietankowy bez cukru
 - 5 jajek
 - 150 g masła
 - Budyń Czekoladowy:
 - 500 ml mleka
 - 2 budynie czekoladowe
 - 4 łyżki cukru kryształ
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 - 250 g masła
 - Galaretka Gruszkowa:
 - 2 galaretki gruszkowe
 - puszka gruszek w syropie lub z kompotu
 - łyżeczka żelatyny
 - cukier
 
WYKONANIE:
Blaty Czekoladowe:
- Olej, wodę, 1 szklankę cukru oraz kakao umieścić w garnku. Zagotować cały czas mieszając, aż rozpuści się cukier. Zdjąć z palnika i wystudzić mieszając masę od czasu do czasu.
 - Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać przez sitko.
 - Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać pozostały cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować do utrzymania puszystej pianki.
 - Do jajka wlać wystudzoną masę czekoladową. Wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec dodać małymi porcjami mąkę. Delikatnie wymieszać.
 - Ciasto wlać do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 45 minut w temperaturze 180 C. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest upieczone. Wystudzić.
 
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku. Dodać ser, budyń śmietankowy i zmiksować.
 - Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i połączyć delikatnie szpatułką.
 - Masę przelać do takiej samej formy jak na ciasto czekoladowe, wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Piec przez 40 minut w temperaturze 180 C. Wystudzić po upieczeniu.
 
Budyń czekoladowy:
- 300 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier kryształ, cukier waniliowy i zagotować.
 - 200 ml mleka połączyć z budyniem czekoladowym. Wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić.
 - Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce budyniu.
 
- Gruszki odcedzić z syropu. Syrop zagotować z cukrem i dolać wody, tak aby razem płynów było 700 ml.
 - Wsypać 2 galaretki i żelatynę do gorącego syropu. Mieszać, aż do rozpuszczenia żelatyny. Wystudzić.
 - Gruszki pokroić w kostkę. Ułożyć w formie prostokątnej od ciasta, wyłożonej folią spożywczą (3 warstwy) zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, by galaretki zastygły.
 
Złożenie ciasta:
- Ciasto czekoladowe przekroić na pół.
 - Ciasto czekoladowe, krem czekoladowe, sernik, krem czekoladowy, galaretka gruszkowa. krem czekoladowy, blat czekoladowy, krem czekoladowy. Ciasto z wierzchu dowolnie udekorować.
 




