Delikatne polędwiczki w gęstym i intensywnym w smaku sosie chrzanowo-musztardowym.
SKŁADNIKI:
- polędwiczka wieprzowa
 - 2 cebule
 - 2 ząbki czosnku
 - szklanka bulionu mięsnego
 - 120 ml śmietanki 18% słodkiej
 - 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka
 - łyżka musztardy
 - łyżeczka miodu
 - 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
 - 3 łyżki oleju
 - sól i pieprz
 
WYKONANIE:
- Polędwiczki pokroić na plastry o grubości 1 cm. Ubić delikatnie dłonią i doprawić solą oraz pieprzem.
 - Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
 - Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć (1-2 minuty) na nim polędwiczki z obu stron.
 - Dodać cebulę oraz majeranek i smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli.
 - Następnie wlać bulion i dusić przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
 - Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
 - W misce wymieszać śmietanę, miód, chrzan i musztardę. Dodać do mięsa razem z czosnkiem. Dusić wszystko razem przez 10-12 minut na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Podawać na ciepło
 
bardzo apetyczne mięsko
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis i super przepisy przy okazji zapraszam na nowo powstały bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawianm
OdpowiedzUsuń