Pyszny gulasz z indyka duszony w soku jabłkowym z aromatycznymi przyprawami i pure dyniowym.
SKŁADNIKI:
- 800 g piersi z indyka
 - cebula
 - 3 ząbki czosnku
 - 3 cm imbiru
 - 100 g moreli suszonych
 - puszka ciecierzycy
 - szklanka pure z dyni
 - 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego
 - 1 szklanka bulionu
 - 50 g płatków migdałowych
 - oliwa
 - łyżeczka cynamonu
 - 1/2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego
 - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
 - 1/3 łyżeczki ostrej papryki
 - sól i pieprz
 
WYKONANIE:
- Przyprawy wymieszać razem: cynamon, kminek rzymski, pieprz, słodka i ostra papryka.
 - Indyka pokroić w kostkę 2 cm. Dodać przyprawy, 3 łyżki oliwy i wymieszać razem. Odstawić na 20 minut do lodówki.
 - Usmażyć indyka na patelni.
 - Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
 - Imbir zetrzeć na tarce.
 - W garnku o grubym dnie podsmażyć cebulę i czosnek na łyżce oliwy. Dodać imbir i smażyć przez 30 s. Następnie dodać mięso, bulion, sok jabłkowy, morele pokrojone w paski i dusić całość przez 30 minut.
 - Następnie dodać ciecierzycę, pure z dyni, doprawić solą i pieprzem do smaku i gotować jeszcze przez 10-15 minut.
 - Podawać z kuskusem lub ryżem, posypać natką pietruszki i prażonymi płatkami migdałów.
 
