Kolejna szybka i prosta sałatka z tuńczykiem. Najlepsza jest kiedy chwilę postoi w lodówce i "przegryzie się", a warstwy pięknie się uleżą. Składniki można nakładać dowolnie i dodawać lub ujmować według własnego gustu.
SKŁADNIKI:
- 100 g ryżu ugotowanego na sypko
 - 2 puszki tuńczyka w kawałkach
 - 3 jajka ugotowane na twardo
 - małą puszka kukurydzy
 - 2 ogórki konserwowe
 - 2 marchewki ugotowane
 - 3-4 łyżki majonezu
 - 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
 - szczypior do posypania
 - sól i pieprz
 
WYKONANIE:
- Na dużej desce ułożyć 3 metalowe obręcze.
 - Na samym dnie ułożyć cienką warstwę ryżu.
 - Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić pieprzem.
 - Na ryż nałożyć cienką warstwę majonezu, a następnie marchewkę pokrojoną w kostkę.
 - Nałożyć kolejna warstwę majonezu, tuńczyka, majonezu i kukurydzy z ogórkiem pokrojonym w kostkę.
 - Na koniec nałożyć ostatnią warstwę majonezu i jajka starte na tarce.
 - Udekorować pokrojonym szczypiorem.