Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a na świątecznym, polskim stole nie powinno zabraknąć tradycyjnego, smacznego pasztetu domowej roboty. Delikatny pasztet z królikiem na pewno Wam posmakuje. Polecam :).
SKŁADNIKI:
- królik
 - 200 boczku gotowanego
 - 150 g słoniny
 - opakowanie słoniny w plasterkach
 - pęczek włoszczyzny
 - bulionetka rosołowa
 - 2 cebule
 - 200 g wątróbki drobiowej sparzonej
 - kajzerka namoczona w wodzie
 - 5 jajek
 - 2 liście laurowe
 - 3 ziarna ziela angielskiego
 - 2 łyżki bułki tartej
 - łyżeczka rozmarynu
 - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowa
 - łyżka masła
 - łyżka natki pietruszki posiekanej
 - pieprz i sól
 
WYKONANIE:
- Królika pociąć na kawałki i włożyć do garnka z wodą. Dodać boczek, włoszczyznę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować do miękkości. Mięso wyciągnąć z bulionu i oddzielić od kości.
 - Mięso z królika i boczek zmielić w maszynce wraz z warzywami. Słoninę (150 g) oraz cebulę pokroić w kostkę. Następnie na patelni podsmażyć słoninę, po chwili dodać cebulę i zeszklić. Cebulę ze słoniną, wątróbkę, odciśniętą kajzerkę również przepuścić przez maszynkę.
 - Dodać do mięsa jajka, rozpuszczoną bulionetkę w pół szklanki wywaru z królika. Dodać natkę pietruszki, rozmaryn, gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól.
 - Masę wymieszać dokładnie, a następnie przełóż do natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą foremek. Przykryć wierzch plastrami słoniny.
 - Piec przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 160°C. Po upieczeniu wystudzić, najlepiej włożyć do lodówki na noc.
 




