Takie ciasto - intensywnie czekoladowe, a do tego słodkie i z soczystymi gruszkami - to ja ubóstwiam. Całość posypana płatkami gorzkiej czekolady. Kto oprze się takiemu kawałkowi ciasta?
SKŁADNIKI (forma okrągła 25 cm):
- 2 szklanki mąki tortowej
 - 5 jajek
 - 3/4 szklanki cukru kryształ
 - 1/2 kostki masła lub margaryny
 - 3 łyżki kakao
 - 3-4 gruszki
 - 1/3 szklanki wody
 - 1/3 czekolady gorzkiej
 - 2 łyżki cukru waniliowego
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - cukier puder
 
WYKONANIE:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Całość przelać na arkusz papieru do pieczenia i cienko rozprowadzić po całości długim nożem. Włożyć do zamrażalki.
 - Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao rozpuścić w garnku. Dodać wodę, wymieszać i wystudzić.
 - Gruszki obrać i każdą z nich podzielić na 4 części. Usunąć gniazda z pestkami.
 - Czekoladową masę przełożyć do miski i wymieszać mikserem. Do ostudzonej dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z ubitych białek.
 - Tak przygotowane ciasto przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układać gruszki i lekko wcisnąć je do środka.
 - Piec w temperaturze 170°C przez około 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli tak, wyjąć z piekarnika i wystudzić.
 - Czekoladę wyciągnąć z zamrażalki i oddzielić od papieru do pieczenia. Połamać na małe kawałki i udekorować nimi ciasto. Całość oprószyć delikatnie cukrem pudrem.