Pyszne i szybkie w przygotowaniu kotlety z jajek i kaszy jaglanej.
SKŁADNIKI:
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
 - szklanka mleka
 - 5 jajek
 - 2 łyżki bułki tartej
 - czubata łyżka posiekanego koperku
 - łyżka posiekanego szczypiorku
 - łyżka startego parmezanu lub innego sera
 - 1-2 łyżki masła klarowanego
 - sól i pieprz
 
WYKONANIE:
- Kaszę przepłukać na sitku zimną wodą. Wsypać do garnka o grubym dnie, zalać mlekiem, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
 - Jajka (4) ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, i zetrzeć na tarce.
 - W dużej misce umieścić kaszę jaglaną, starte jajka, surowe jajko, łyżkę bułki tartej, pół łyżeczki soli, pieprz, koperek, szczypiorek oraz ser żółty. Dokładnie wymieszać i uformować 5-6 kotletów.
 - Kotleciki delikatnie obtoczyć w pozostałej części bułce tartej. Na patelni rozpuścić masło klarowane, włożyć kotleciki i smażyć na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z dowolną surówką lu sałatką.
 
