Bardzo sycąca sałatka z dodatkiem słodkich batatów, ziaren dyni i quinoa.
SKŁADNIKI:
- Bataty:
 - 2 kubki batata pokrojonego w kostkę
 - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
 - 2 łyżeczki papryki w proszku
 - 2-3 łyżki oliwy
 - sól i pieprz
 - Ziarna dyni:
 - 1/2 szklanki ziaren z dyni
 - łyżeczka chili w proszku
 - łyżka syropu klonowego
 - sól
 - Sos do sałatki:
 - 3 łyżki tahini
 - łyżka syropu klonowego
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - sól i pieprz
 - 3-4 łyżki wody
 - Dodatkowo:
 - jarmuż
 - oliwa
 - 3 kubki quinoa
 - czerwona cebula
 
WYKONANIE:
- Quinoa ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
 - Bataty doprawić czosnkiem, papryką, solą oraz pieprzem. Polać oliwą i wszystko razem wymieszać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut w temperaturze 190°C. Wystudzić.
 - Ziarna dyni doprawić chili, syropem klonowym oraz solą. Wymieszać składniki. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
 - Wszystkie składniki na sos do sałatki włożyć do blendera i zmiksować.
 - Na dnie miski położyć jarmuż lekko pogniecony w dłoniach. Dodać bataty, ziarna dyni, quinoa, sos do sałatki, cebulę pokrojoną w piórka oraz oliwę. Wymieszać tuż przed podaniem.
 
