Dynia, brie i makaron czyli kolejne pyszne, jesienne danie do zrobienia na szybko.
SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu kokardki
 - 400 g dyni
 - 2 cebule
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 - łyżka masła
 - 4 łyżki wina białego wytrawnego
 - 1/2 szklanki wody
 - 3 łyżki słodkiej śmietanki 18%
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
 - 1/3 łyżeczki tymianku
 - 2-3 szczypty soli
 - łyżka miodu
 - 1/2 szklanki płatków migdałów lub pestek dyni
 - 100 g sera brie
 
WYKONANIE:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek.
 - Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebulki razem z masłem i wymieszać.
 - Następnie wlać wino, wodę, miód i doprawić cynamonem, papryką, tymiankiem oraz solą. Dusić przez ok. 15 minut, aż dynia zmięknie i sos się zredukuje.
 - Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
 - Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów.
 - Ser pokroić w kostkę
 - Do gotowej dyni wlać śmietankę, dodać makaron, ser pleśniowy i wszystko wymieszać razem.
 - Podawać posypane płatkami migdałów i ewentualnie szczypiorkiem.