Dzisiaj na obiad będzie bardzo ostro! A to za sprawą sosu seczuańskiego. Danie jest więc tylko dla odważnych, choć wybierając sos słodko-kwaśny, można również przyrządzić wersję łagodną.
SKŁADNIKI:
- 300 g mięsa mielonego z kurczaka
 - słoik sosu seczuański
 - 2 x 100g ryżu basmati
 - sezam
 - 4 łyżki bułki tartej
 - jajko
 - natka pietruszki
 - przyprawa do kurczaka
 - sól, pieprz
 - olej
 - długie patyczki szaszłykowe
 
WYKONANIE:
- Do miski włożyć mięso, wbić jajko, wsypać bułkę tartą i doprawić delikatnie solą, pieprzem, natką pietruszki oraz przyprawą do kurczaka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
 - Z tak przyrządzonego mięsa formować w dłoni walce o długości 7 cm i szerokości 2 cm.
 - Mięso obtoczyć w sezamie i usmażyć na patelni, na oleju z każdej strony.
 - Sos wylać na osobną patelnię gotować powoli na małym ogniu. Gdy będzie już ciepły wrzucić do niego mięso i dusić wszystko przez chwilę razem.
 - Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
 - Gotowy ryż wyłożyć na talerz. Obok układać kawałki mięsa nadziane na szaszłyki i polane sosem.
 
