Zapraszam na włoską odmianę zupy cebulowej. Pyszna, podana z parmezanem i grzankami.
SKŁADNIKI:
- 4 białe cebule
 - 2-3 ząbki czosnku
 - puszka krojonych pomidorów lub koncentrat pomidorowy
 - 1 l bulionu
 - 100 g wędzonego boczku
 - 80 g parmezanu
 - łyżka sosu sojowego
 - łyżeczka tymianku
 - łyżeczka oregano
 - łyżeczka bazylii
 - łyżeczka majeranku
 - szczypta papryki w proszku
 - szczypta chili w proszku
 - sól i pieprz
 - grzanki
 - natka pietruszki do dekoracji
 
WYKONANIE:
- Boczek pokroić w kostkę.
 - Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
 - Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.
 - Na patelni podsmażyć boczek, dodać cebule oraz czosnek. Doprawić solą i podsmażyć przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
 - W garnku zagotować bulion, doprawić ziołami, sosem sojowym i pomidorami z puszki. Składniki z patelni dodać do bulionu i gotować przez 10 minut. Doprawić do smaku papryką w proszku, pieprzem i solą.
 - Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
 - Podawać na gorąco z grzankami, posypaną parmezanem i natką pietruszki.
 

