Dziś polecam ciasto z morelami i kokosem. Jego słoneczny wygląd przypomina ciepłe dni lata, za którymi wszyscy tęsknimy. Polecam :)
SKŁADNIKI:
- 230 g mąki tortowej
 - 180 g masła miękkiego
 - łyżeczka proszku do pieczenia
 - 100 g cukru pudru
 - 2 duże jajka
 - łyżeczka ekstraktu z wanilii
 - szczypta soli
 - 8 sztuk moreli
 - 2 łyżki miodu
 
WYKONANIE:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
 - Masło zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać cukier puder i miksować jeszcze ok. 5 minut.
 - Następnie dodawać do masy po jednym jajku oraz wanilię.
 - Stopniowo dodawać suche składniki i delikatnie mieszać.
 - Kwadratową formę (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i łyżką wyrównać.
 - Oprószyć wiórkami kokosowymi i układać w odstępach połówki moreli, środkiem do góry.
 - Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
 - Po upieczeniu morele posmarować płynnym miodem. Wystudzić.
 

