Choć nie jestem wegetarianką to ta pasta bardzo przypadła mi do gustu - Hummus jest po prostu pyszny :). Idealnie gładki i kremowy. Na przygotowanie tej pasty potrzeba trochę czasu i cierpliwości, ale na prawdę warto. Z podanych składników powstaje średniej wielkości miseczka. Gotowy Hummus można przechowywać w lodówce do pięciu dni, pod warunkiem, że przechowujemy go w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zapraszam do wspólnego testowania :). Poznawajmy razem smaki kuchni bliskiego wschodu.
SKŁADNIKI:
- szklanka ciecierzycy
 - 3/4 szklanki pasty tahini (jasnej)
 - 1/2 szklanki lodowatej wody
 - 3 łyżki soku z cytryny
 - 2-3 ząbki czosnku
 - 2 łyżeczki sody
 - sól
 - Przyprawy do posypania: oliwa, pietruszka, słodka papryka, orzeszki piniowe, zathar, bazylia
 
WYKONANIE:
- Ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej i odstawić na noc.
 - Następnie ciecierzycę odcedzić i dobrze wypłukać. Zalać ponownie dużą ilością wody i zasypać łyżeczką sody. Gotować przez ok. 40 minut. Sprawdzić czy jest w środku miękka i maślana. Odcedzić i opłukać.
 - Ciecierzycę przełożyć do blendera, dodać pastę tahini, sól, sok z cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i zmiksować razem przez 3 minuty na gładką pastę.
 - Następnie powoli wlewać zimną wodę cały czas miksując.
 - Gotowy Hummus przełożyć do miseczki i odstawić na 30 minut.
 - Podawać z pieczywem i dowolnymi dodatkami do posypania.
 
pysznie, uwielbiam hummus!
OdpowiedzUsuń