Dzisiaj zapraszam na sałatkę inspirowaną kuchnią meksykańską. Układana warstwami, polana pysznymi sosami, pięknie się prezentuje i jest hitem każdej imprezy.
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego
 - cebula biała
 - 6 ząbków czosnku
 - puszka kukurydzy
 - puszka fasoli czerwonej
 - 1/2 główki kapusty pekińskiej
 - paczka nachosów solonych
 - 100 g sera cheddar
 - 4 pomidory
 - cebula czerwona
 - 1/2 soku z limonki
 - 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
 - 2 łyżki majonezu
 - 3 łyżki ketchupu
 - łyżeczka słodkiej papryki w proszku
 - 1/2 łyżeczki papryczki chili w proszku
 - 1/2 łyżeczki mielonego kminku
 - 1 łyżeczka suszonego tymianku
 - sól i pieprz
 - 2 łyżki oleju
 
WYKONANIE:
- Cebulę białą i czerwoną obrać i pokroić w kostkę.
 - Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
 - Na patelnię wlać olej, dodać posiekaną cebulkę białą i smażyć do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodać mięso mielone oraz 4 ząbki czosnku. Usmażone mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chili, kminkiem oraz tymiankiem i dokładnie wymieszać.
 - Pozostałe ząbki czosnku dodać do jogurtu i majonezu. Wymieszać sos i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sos podzielić na 2 części i do jednej dodać ketchup.
 - Odcedzić z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolkę.
 - Pomidory pokroić w drobną kostkę, połączyć z cebulką czerwoną, skropić sokiem z limonki i doprawić do smaku solą, szczyptą chili oraz pierzem.
 - Ser cheddar zetrzeć na tarce.
 - Kapustę pekińską umyć, osuszyć i pokroić.
 - W dużej misce umieścić sałatkę warstwami: mięso mielone, kukurydzę, fasolę czerwoną, sos czerwony, salsę pomidorową, kapustę pekińską, sos jasny, ser cheddar i pokruszone nachosy.