Sałatka COBB to klasyk kuchni amerykańskiej. Przygotowana ze świeżych warzyw, z dodatkiem kurczaka, boczku i sera. Całość polana sosem winegret. Autorem tego cudownego przepisu jest Robert Cobb, restaurator, który w latach 30 XX wieku stworzył z przypadkowych składników przepyszne danie.
SKŁADNIKI:
- główka sałaty rzymskiej
 
- 2-3 jajka
 
- pierś z kurczaka
 
- 4 plastry boczku
 
- awokado
 
- 2 łyżki soku z cytryny
 
- 10 pomidorków koktajlowych
 
- cebula czerwona
 
- pęczek posiekanego szczypiorku
 
- 50 g sera pleśniowego np. rokpol, roquefort
 
- słodka papryka w proszku
 
- sól i pieprz
 
- Winegret:
 
- 120 ml oliwy z oliwek
 
- 3 łyżki octu winnego
 
- łyżka soku z cytryny
 
- łyżeczka musztardy Dijon
 
- ząbek czosnku
 
- płaska łyżeczka cukru
 
- 2 szczypty soli
 
- szczypta pieprzu
 
 
WYKONANIE:
- Przygotować dressing winegret. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Następnie wszystkie składniki włożyć do słoiczka. Zamknąć i przez kilka sekund potrząsać, a następnie odstawić.
 
- Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę.
 
- Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem i papryką w proszku. Następnie usmażyć na patelni z dodatkiem oleju. Wyłożyć na ręcznik papierowy i odstawić.
 
- Cienkie plasterki boczku podsmażyć na patelni. Po przestudzeniu pokroić w kostkę.
 
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
 
- Awokado obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
 
- Szczypiorek posiekać.
 
- Ser pleśniowy pokroić w kostkę.
 
- Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
 
- Liście sałaty umyć i odsączyć z nadmiaru wody. Porwać na małe kawałki.
 
- Składniki układać paskami tak jak na zdjęciu. Tuż przed podaniem wymieszać dressing i polać nim sałatkę.
 
 
SMACZNEGO :)
sałatka
sałata rzymska
jajka
pierś z kurczaka
boczek
awokado
sok z cytryny
pomidorki koktajlowe
cebula czerwona
szczypiorek
ser pleśniowy
papryka w proszku
sól
pieprz
oliwa
ocet winny
musztarda
czosnek
cukier