Słodkie i urocze ślimaczki.
SKŁADNIKI:
- Ślimaczki:
 - 500 g mąki pszennej
 - łyżka cukru kryształ
 - 200 ml mleka
 - 100 g masła
 - 7 g drożdży suszonych lub 40 g świeżych
 - łyżka śmietany kwaśnej
 - 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
 - szczypta soli
 - Dodatkowo:
 - 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
 - 50 g rodzynek
 - 50 g płatków migdałów
 - jajko
 - cukier puder do posypania
 
WYKONANIE:
- Drożdże, cukier kryształ oraz łyżkę mąki rozpuścić w letnim mleku i odstawić na 10 minut pod przykryciem do wyrośnięcia
 - Masło roztopić w garnku. Wystudzić i połączyć ze śmietaną.
 - Do dużej miski wsypać mąkę, sól oraz kardamon. Dodać zaczyn drożdżowy, masło ze śmietaną i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
 - Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na prostokąt o grubości 1-2 cm. Posmarować masą kajmakową i posypać rozdrobnionymi kawałkami migdałów oraz rodzynek. Zwinąć w roladę i pokroić na roladki o grubości 2.5 cm.
 - Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
 - Ślimaczki piec 20 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić i ew. posypać cukrem pudrem.