Dzisiaj tradycyjny deser kuchni azjatyckiej - Dodol. Jest to kokosowa masa o konsystencji galaretki. Przepis jest bardzo prosty jeśli chodzi o składniki, natomiast wykonanie jest pracochłonne i zajmuje dużo czasu. Polecam spróbować i poznać nowy zaskakujący w smaku deser.
SKŁADNIKI:
- 2 puszki mleka kokosowego (800 ml)
 - pół szklanki wody
 - szklanka mąki ryżowej
 - 350 g cukru palmowego
 - 1/3 szklanki migdałów mielonych lub drobno posiekanych
 - szczypta mielonego kardamonu
 - 1/2 łyżeczki soli
 
WYKONANIE:
- Cukier palmowy rozpuścić w gorącej wodzie. Przecedzić przez sitko.
 - Na patelnię teflonową wlać jedną puszkę mleka i rozpuszczony cukier palmowy. Gotować mieszając, aż masa zredukuje się o połowę.
 - Drugą puszkę mleka kokosowego połączyć z mąką kokosową tak, aby nie było grudek w masie.
 - Następnie wlać na patelnię mleko z mąką ryżową cały czas mieszając.
 - Dodać do masy kardamon, sól i orzechy. Masa po chwili zgęstnieje. Cały czas mieszać, aby masa się nie przypaliła. Czynność wykonywać przez 50 minut.
 - Gotową, zwartą w kulę masę, przełożyć do szklanej, natłuszczonej miseczki. Wystudzić i pokroić w kwadraty.
 

