Sycąca zupa z grochem łuskanym na wędzonym boczku.
SKŁADNIKI:
- 300 g grochu łuskanego
 - 4 ziemniaki
 - 2 marchewki
 - pietruszka korzeń
 - 200 g wędzonego boczku
 - cebula
 - łyżeczka majeranku
 - 2 liście laurowe
 - 2 ziela angielskie
 - 1-2 łyżki masła
 - łyżka maki
 - sól i pieprz
 
WYKONANIE:
- Groch opłukać na sitku. Włożyć do garnka, zalać 2 litami wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować przez 30 minut.
 - Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka.
 - Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
 - Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni razem z cebulą. Dodać do zupy.
 - Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
 - Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać 1/2 szklanki wywaru z zupy i połączyć razem. Następnie dodać do zupy i wymieszać razem. Zagotować. Zupę podawać z natką pietruszki.
 





