czwartek, 19 grudnia 2019

Wołowina po Mongolsku

Wołowina po Mongolsku

Wołowina po Mongolsku
Przepyszna wołowina w sosie sojowym podana z ryżem.


SKŁADNIKI:



    • 300 g wołowiny
    • 5 łyżek sosu sojowego
    • 1 łyżeczka octu ryżowego
    • 2-3 łyżki cukru brązowego
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 2 cm świeżego imbiru
    • szczypta chilli
    • mąka ziemniaczana
    • olej
    • cebula dymka
    • 1 łyżka sezamu
    • ryż

WYKONANIE:

  1. Mięso pokroić w cienkie plasterki poprzecznie do włókien.
  2. Pół szklanki mąki ziemniaczanej wsypać do woreczka, wrzucić do niej kawałki wołowiny, potrząsnąć aby każdy kawałek był dobrze obtoczony. Wyjąć mięso i strzepać nadmiar mąki.
  3. Czosnek i imbir obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju.
  4. Następnie dodać sos sojowy, cukier oraz ocet. Gotować przez 3 minuty cały czas mieszając.
  5. W pół szklance wody wymieszać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dodać do sosu cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Na koniec dodać szczyptę chilli.
  6. Na drugą patelnię wlać 4 łyżki oleju. Wrzucić połowę wołowiny. Po 30 sekundach wymieszać, podsmażyć przez kolejne 30 sekund i wyjąć na ręcznik papierowy. Drugą część wołowiny podsmażyć w ten sam sposób.
  7. Usmażoną wołowiną dodać do sosu i całość podgrzać. Posypać podprażonym na suchej patelni sezamem i pokrojoną dymką.
  8. Podawać z ryżem.

SMACZNEGO :)

obiad wołowina sos sojowy ocet ryżowy cukier brązowy czosnek imbir chili mąka ziemniaczana olej cebula sezam ryż

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie spotkałam się jeszcze z takim przepisem na wołowinę :D ale lubię sos sojowy, imbir i zioła aromatyczne więc pewnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons