piątek, 28 czerwca 2019

Gulasz z Indyka z Morelami i Ciecierzycą

Gulasz z Indyka z Morelami i Ciecierzycą

Gulasz z Indyka z Morelami i Ciecierzycą
Pyszny gulasz z indyka duszony w soku jabłkowym z aromatycznymi przyprawami i pure dyniowym.


SKŁADNIKI:



    • 800 g piersi z indyka
    • cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 cm imbiru
    • 100 g moreli suszonych
    • puszka ciecierzycy
    • szklanka pure z dyni
    • 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego
    • 1 szklanka bulionu
    • 50 g płatków migdałowych
    • oliwa
    • łyżeczka cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
    • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Przyprawy wymieszać razem: cynamon, kminek rzymski, pieprz, słodka i ostra papryka.
  2. Indyka pokroić w kostkę 2 cm. Dodać przyprawy, 3 łyżki oliwy i wymieszać razem. Odstawić na 20 minut do lodówki.
  3. Usmażyć indyka na patelni.
  4. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
  5. Imbir zetrzeć na tarce.
  6. W garnku o grubym dnie podsmażyć cebulę i czosnek na łyżce oliwy. Dodać imbir i smażyć przez 30 s. Następnie dodać mięso, bulion, sok jabłkowy, morele pokrojone w paski i dusić całość przez 30 minut.
  7. Następnie dodać ciecierzycę, pure z dyni, doprawić solą i pieprzem do smaku i gotować jeszcze przez 10-15 minut.
  8. Podawać z kuskusem lub ryżem, posypać natką pietruszki i prażonymi płatkami migdałów.

SMACZNEGO :)

obiad indyk cebula czosnek imbir morele suszone ciecierzyca dynia sok jabłkowy bulion płatki migdałowe oliwa cynamon kmin rzymski mielony słodka papryka ostra papryka sól pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons