Makowy torcik z delikatną i rozpływającą się w ustach masą z białej czekolady.
SKŁADNIKI:
- Biszkopt makowy:
- 6 jajek dużych
- 150 g cukru kryształ
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 120 g mąki tortowej
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g maku suchego
- Krem z białej czekolady:
- 300 g czekolady białej
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- Dodatkowo:
- 1/2 szklanki wody przegotowanej
- 3 łyżki rumu
- dekoracje tortu
WYKONANIE:
- Składniki na biszkopt podzielić na 3 części i każdy przygotować osobno.
- Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, migdałami oraz makiem.
- Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze przez kilka minut. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką.
- Tortownicę o wymiarach 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto i wyrównać.
- Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Pozostałe biszkopty wykonać w ten sam sposób.
- Wodę wymieszać z rumem, a następnie nasączyć biszkopty.
- Śmietankę kremówkę podgrzać (prawie) do wrzenia. Czekoladę pokroić w drobną kostkę i dodać do śmietanki. Połączyć razem, aż do roztopienia czekolady. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Masę ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu.
- Przełożenie tortu: biszkopt, 1/3 kremu, biszkopt, 1/3 kremu, biszkopt. Pozostałym kremem udekorować boki i wierzch tortu. Przyozdobić tort wedle uznania. Schłodzić tort przez noc w lodówce.
Jestem największym na świecie fanem białej czekolady i stanę do konkurencji z każdym w tej kwestii. :) Dlatego też ten tort wydaje mi się wyśmienity. Jeśli chcecie zobaczyć inne ciekawe propozycje, polecam też spojrzeć na te torty: https://e-torty.pl/kategoria/torty-urodzinowe-dostawa
OdpowiedzUsuń